Η Ένωση

Πριν από μερικά χρόνια, όταν το ΓΕΣΥ βρισκόταν ακόμα σε επίπεδο σχεδιασμού, η ιατρική κοινότητα προσπαθούσε να καθοδηγήσει τις αρμόδιες αρχές για τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας το οποίο να είναι λειτουργικό και ευεργετικό τόσο για τους ασθενείς μας, όσο και για τους γιατρούς. Μια από αυτές τις προσπάθειες ήταν η ίδρυση της ΕΝΙΚ. Δυστυχώς, οι πλείστες εισηγήσεις μας αγνοήθηκαν και βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με ένα σύστημα ανεπαρκές, το οποίο δυσκολεύεται να επιβιώσει και ένα σύστημα κρατικών νοσοκομείων στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Είναι άσκοπο να συνεχίσουμε να αναλύουμε τι θα  μπορούσε να είχε γίνει. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε καλύτερα: την παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας στους ασθενείς μας.

Είναι πιστεύω αδιαμφισβήτητο ότι η ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου και λειτουργικού ιδιωτικού τομέα είναι αναγκαία. Όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες οι οποίες παρέχουν στους πολίτες τους συστήματα υγείας μακράν καλύτερα του δικού μας, συστήματα τα οποία έχουν βελτιωθεί και ωριμάσει με το πέρασμα το χρόνου. Είναι γενικώς παραδεκτό ότι οποιοδήποτε σύστημα το οποίο χρηματοδοτείται από το κράτος σε οποιοδήποτε τομέα και το οποίο έχει σαν στόχο τη μαζική παροχή υπηρεσιών, πάντοτε θα περιορίζεται από τον κεντρικό προϋπολογισμό και θα μαστίζεται από μειωμένη αποδοτικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες χώρες τώρα στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα για βοήθεια. Στη χώρα μας η ιδιωτική ιατρική έχει πρωτοστατήσει στις πλείστες ιατρικές εξελίξεις που έχουν γίνει και έχει αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για τη διατήρηση ψηλού του επιπέδου παροχής των υπηρεσιών υγείας, επιπέδου ισάξιου και εφάμιλλου των ευρωπαϊκών μας εταίρων. Τα κρατικά νοσοκομεία, παρά την υπερφόρτωση και τη μειωμένη χρηματοδότηση, παρείχαν σε ορισμένους τομείς εξαιρετική φροντίδα. Δυστυχώς αυτό ανήκει στο παρελθόν. Τα νοσοκομεία βρέθηκαν εντελώς απροετοίμαστα για αυτό που επρόκειτο να συμβεί και όλοι μας σήμερα βλέπουμε καθημερινά τις συνέπειες αυτής της έλλειψης προνοητικότητας.

Ο στόχος μας τώρα θα πρέπει να είναι η συνέχιση της άσκησης πίεσης στις αρχές για τις απαραίτητες αλλαγές, οι οποίες θα καταστήσουν την παροχή υπηρεσιών υγείας πιο αποδοτική και του υψηλότερου εφικτού επιπέδου για τους ασθενείς μας. Για να το επιτύχουμε αυτό επιβάλλεται να παραμείνουμε ενωμένοι και να δρούμε ως ενιαία οντότητα.

Ο πρώτος μας στόχος είναι να κερδίσουμε για τους ασθενείς μας το δικαίωμα της συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων από εμάς και την εκτέλεση τους μέσω του ΓΕΣΥ. Αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη ο οποίος υποχρεωτικά συνεισφέρει στο ΓΕΣΥ.

Ο απώτερος μας σκοπός  είναι να δούμε ένα σύστημα το οποίο θα επιτρέπει στον ασθενή να μεταφέρει το δικαίωμα χρήσης του συστήματος σε όποιο γιατρό ή κλινική θέλει ο ίδιος. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα δημιουργήσει ένα υγιή και δίκαιο ανταγωνισμό ανάμεσα σε όλους τους παροχείς φροντίδας υγείας, αλλά και θα μειώσει τελικά το κόστος. Η πρόνοια και παροχή της υγείας είναι συχνά ένα μείζον πολιτικό θέμα πάνω στο οποίο κερδίζονται ή χάνονται εκλογικές αναμετρήσεις. Γι αυτό το λόγο πρέπει πάντα να ενεργούμε με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή και να φροντίζουμε αυτό να γίνεται αντιληπτό. Επί καθημερινής βάσεως βλέπουμε αλλαγές στη στάση του κόσμου απέναντι στην ιδιωτική ιατρική και είναι προφανές πλέον σε όλους ότι κανένας από εμάς, μένοντας εκτός ΓΕΣΥ δεν είχε απώτερο σκοπό το οικονομικό του κέρδος.

Η επίτευξη των στόχων μας δεν θα είναι εύκολη, αλλά κάτι το οποίο χαρακτηρίζει το επάγγελμα μας είναι η ικανότητα μας να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες καταστάσεις. Εξάλλου, γι αυτό επιλέξαμε την ιατρική και γι αυτό επιλέξαμε την ιδιωτική ιατρική όταν επιστρέψαμε στη χώρα μας. Πιστεύω ότι και τώρα θα πετύχουμε τους στόχους μας, διότι αυτό που ζητούμε είναι δίκαιο για εμάς και για τους ασθενείς μας και θα επιτρέψει τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου ιατρικής το οποίο χρειάστηκε χρόνια για να φτάσουμε.

 

Δρ. Θεόδωρος  Ποταμίτης

Πρόεδρος Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ)

 

 

 

 

Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Θεόδωρος Ποταμίτης

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Μαρίνος Σωτηρίου

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ   Μιχάλης Ζουβάνης

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   Ζωή Ντόντου

Βοηθ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   Ανθή Πίττα  

ΤΑΜΙΑΣ   Κάτια Παπασταύρου

Βοηθ.ΤΑΜΙΑΣ   Γεώργιος Ταβελίδης

 

ΜΕΛΗ 

Χάρης Αρμεύτης

Χρίστος Γεωργιάδης

Όλγα Χριστίνα Κοντίδου

Μαρινέλλα Κυριακίδου Χειμώνα

Κωνσταντίνος Μακρίδης

Γεώργιος Παπαέτης

Δημήτρης Σοφοκλέους

Στέλιος Χατζηχριστοφή

 

ΣΚΟΠΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ EΝΩΣΗΣ (ΙΔΙΩΤΩΝ) ΙΑΤΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ( EΝ.Ι.Κ.) 

Σκοπός μας είναι η προσφορά μιας πλατφόρμας εύκολης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου για τους ασθενείς μας, καθώς και στενή συνεργασία μεταξύ συναδέλφων ούτως ώστε να διασφαλιστεί μια ολιστική προσέγγιση, τόσο για περιστατικά ρουτίνας όσο και για περίπλοκα ή επιπλεγμένα περιστατικά.

 

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

  • Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για το περιεχόμενο του Σχεδίου Υγείας όπως αυτό έχει εγκριθεί από την Βουλή.Κατά την άποψη μας με την προτεινόμενη δομή του ,εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία του πληθυσμού.
  • Η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης του Κυπρίου ασθενή στον ειδικό ιατρό για την αξιολόγηση και αντιμετώπιση του προβλήματός του, καταστρατηγείται με το νέο σύστημα , με αναπόφευκτες καθυστερήσεις που πολλές φορές θα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του.
  • Οι Ιδιώτες Γιατροί, οι οποίοι κράτησαν και κρατούν τόσα χρόνια την ΥΓΕΙΑ του πληθυσμού σε ψηλά επιστημονικά επίπεδα, περιέρχονται σε δεύτερη μοίρα και γίνονται επαγγελματικά εξαρτώμενοι από τους ιατρούς της 1ο βάθμιας περίθαλψης , ενώ η υποτίμηση του σημαντικού έργου που έχουν επιδείξει άξιοι συνάδελφοι γενικοί ιατροί θα είναι πλέον μια πραγματικότητα.
  • Οι Ιδιώτες Γιατροί θέτουν επιτακτικά σαν όρο λειτουργίας οποιουδήποτε σχεδίου την ΙΣΗ μεταχείριση αυτών και των συναδέλφων του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ των δημοσίων Νοσοκομείων είναι βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί ισομερής κατανομή των κονδυλίων και των ασθενών.
  • Οι Ιδιώτες Ιατροί δεν αποδέχονται πρόνοιες του Σχεδίου που οδηγούν σε δραστικές περικοπές των αμοιβών τους από προσφερόμενες υπηρεσίες και οι οποιεσδήποτε προτάσεις στο θέμα αυτό πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την ΕΝ.Ι.Κ.
  • Η παρουσία της ΕΝ.Ι.Κ κρίνεται απαραίτητη στις διαβουλεύσεις του ΠΙΣ με τον οργανισμό ασφάλισης Υγείας και τις ασφαλιστικές εταιρείες ειδικά σε θέματα που αφορούν στις αμοιβές των ιδιωτών ιατρών .
  • Πρόθεση της ΕΝ.Ι.Κ η δημιουργία υποεπιτροπών που θα ασχοληθούν σε βάθος με το ΓΕΣΥ, με την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν με τις ασφαλιστικές εταιρείες και με την συνεχιζόμενη επιστημονική εκπαίδευση και κατάρτιση των μελών της.